Hei me puhutaan sisäpolitiikkaa..
Hei me puhutaan sisäpolitiikkaa..
Kokoomus starttasi lauantaina ”hei me puhutaan ulkopolitiikkaa” –kampanjan. Kävin katsomassa kampanjan nettisivuja ja ne ovat mielestäni aika tyylikkäät. Olen ehdottoman samaa mieltä siitä, että ulkopoliittinen keskustelu ei ole pelkästään pienen eliitin yksinoikeus ja että on olemassa erilaisia ulkopoliittisia linjoja, joista on syytä keskustella.
Mutta sitten tulee se iso MUTTA. Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa –kampanja on Kokoomuksen eurovaalien esikampanja. Eurovaalien? Siis mistä lähtien hei eurovaalit on ollut ulkopolitiikkaa? Kesän eurovaaleissa valitaan Euroopan parlamentin jäsenet. Jotka taas ovat lainsäätäjiä sellaisissa kysymyksissä kuin kuluttajansuoja. Ympäristölainsäädäntö. Ruokaturvallisuus. Työelämän pelisäännöt. Sisämarkkinalainsäädäntö. Teemoja joita ainakin itse pidän sisäpoliittisina. Ulkopolitiikan osalta parlamentin valta rajoittuu siihen, että neuvosto kuulee Euroopan parlamenttia yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) tärkeimmistä näkökohdista ja valinnoista. Parlamentti voi myös esittää neuvostolle kysymyksiä ja suosituksia. Ei siis varsinaisesti mikään ulkopoliittisen vallan keskipiste.
Mutta Hei me puhutaan ulkopolitiikkaa –kampanja on looginen jatko ulkoministeri Alexander Stubbin marraskuisille kommenteille siitä, mistä eurovaaleissa saa puhua. Sellaiset sisäpoliittiset kysymykset kuten työelämän pelisäännöt, sosiaalipolitiikka ja koulutuspolitiikka eivät Stubbista kuulu vaalikampanjoinnin aikana sallittuihin keskustelunaiheisiin. Nyt näyttääkin selvältä, että Kokoomus pyrkii häivyttämään nämä keskustelun aiheet sivuun eurovaalien agendalta. Ja oman europarlamenttiryhmänsä EPP:n linjan mukaisesti myös Euroopan unionin agendalta. Ja tästä meidän pitäisi olla huolissaan!
Euroopan unioni on onnistunut luomaan yhteiset sisämarkkinat ja luomaan taloudellista kasvua. Mutta vielä toistaiseksi se on kehittynyt liiaksi markkinoiden logiikan mukaisesti. EY-tuomioistuin on viime vuosina antanut useita tuomioita, viime vuodelta esimerkkinä nk. Lavalin ja Vikingin tuomiot, joissa se on antanut etusijan yhteismarkkinoille ja yritysten vapauksille suhteessa palkansaajien oikeuksiin neuvotella työehdoista ja tarvittaessa ryhtyä työtaistelutoimiin. Ja mikäli parlamentin oikeistovoimat, mukaan lukien Kokoomus, saisivat päättää, näin olisi jatkossakin.
Sisämarkkinoiden logiikka aiheuttaa ongelmia myös hyvinvointipalvelujen tuottamiselle. Nykyisessä tilanteessa sisämarkkinoilla joudutaan kysymään, missä määrin jäsenmaa voi itse säädellä palveluiden tuotantoa. Siksi tarvittaisiin yhteistä politiikkaa, jonka avulla turvataan kaikille eurooppalaisille hyvinvointipalvelut, kansallista päätäntävaltaa sivuuttamatta. Kokoomus ei siis halua tästäkään keskustella, koska äänestäjää saattaisi kiinnostaa, miten oikeistoryhmät haluavat tästä oikeudesta luopua.
Kokoomuksen hei me puhutaan ulkopolitiikkaa –kampanja onkin suhteellisen nerokas yritys välttää keskustelua oikeista poliittisista kysymyksistä, jotka saattaisivat heidän kannatusta lähteä murentamaan. Tällä hetkellä suomalaisia kiinnostaa luultavasti enemmän kuin koskaan, miten työelämässä heitä suojellaan markkinavoimia vastaan. Aloitetaan ainakin tässä blogissa hei me puhutaan oikeista euroteemoista –kampanja, jonka avulla voimme osoittaa, että sillä ON väliä ketkä meitä edustavat Euroopan parlamentissa.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home