Maailman tila

Sosialidemokraattisesti värittynyttä elämän tarkastelua.

Sunday, May 11, 2008

Tanssii hallituksen kanssa

Ulkoministerin kiinnostus puutarhan hoitoon. Pääministerin ja hänen ex-morsiamensa kiihkeä tekstiviestien vaihto. Suositun radiojuontajan traaginen putoaminen tanssikilpailusta kepun masinoiman tekstiviestikampanjan seurauksena. Jos kaltaiseni ulkosuomalainen lukisi pelkästään eri viestimien nettilehtiä, hänen kuvansa Suomen hallituspolitiikasta olisi koko lailla tämä.

Meneekö Suomella todella niin hyvin, että poliittisen keskustelun sijaan kaikki huomio voidaan kiinnittää johtajiemme yksityiselämän kiemuroihin? Ilmeisesti menee. Moittihan pääministeri Vanhanenkin Helsingin Sanomissa "viestimiä huono-osaisuuden korostamisesta." (HS 27.3.2008). Vanhanen ei tosin tainnut huono-osaisilla viitata niihin onnettomiin, joiden tekstiviestit päätyvät lehtien palstoille. Hänen mielestään kun julkisuudessa korostetaan liikaa, jos joillakin ryhmillä menee taloudellisesti huonosti. Perusteluna se, että kuitenkin suurimmalla osalla menee aika hyvin.

Kevään kuluessa on politiikassakin kuitenkin tapahtunut. Hallitus toi julki esityksensä muun muassa asiakasmaksujen korotuksista, perintö- sekä yliopistouudistuksesta. Kaikki nämä toteutuessaan lisäävät räikeällä tavalla yhteiskunnan eriarvoisuutta. Jos perintöveroa uudistetaan kaavaillulla tavalla, huojennuksista hyötyvät erityisesti kaikkein rikkaimpien lapset. Terveydenhuollon, hammashuollon sekä pieni- ja keskituloisten päivähoitomaksujen korotus kohdistuu kaikkein voimakkaimmin paljon sairastaviin, työttömiin ja pienituloisiin. Maksuja ollaan myös sitomassa indeksiin. Hallitus ei kuitenkaan esitä korotuksia sosiaalietuuksiin. Toisaalta maksujen korotukset yhdistettynä inflaatioon syövät myös keskituloisilta palkankorotusten tuoman ostovoiman kasvun.

Yliopistouudistuksessa kyse on taas siitä, että hallitus haluaa kannustaa yliopistoja muuttamaan hallintonsa yksityisiksi säätiöiksi. Tätä hallitus tukee lupaamalla yliopistoille lisärahoitusta, mikäli ne onnistuvat keräämään rahaa elinkeinoelämältä. Käytännössä siis avataan tie yliopistojen yksityistämiselle. Josta on vain pieni askel otettavana kohti lukukausimaksuja. Tämäkin lisäisi yhteiskunnallista eriarvoistumista.

Suurimmalla osalla suomalaisista menee siis hyvin. Mutta köyhtyy se keskiluokkakin, kun riittävästi maksuja korottaa. Vaan ketä kiinnostaa nyt ja tänään, mihin hallituksen esittämät uudistukset yhteiskuntaa vievät? Toki on reiluuden nimissä myönnettävä, että kyseisistä uudistuksista on kerrottu mediassa. Mutta kunnon keskustelua niiden seurauksista ei ole juuri käyty. Ja toisaalta, kun joka tuutista pukkaa tietoa Suomen kauniiden ja rohkeiden uusista juonipaljastuksista, tahtovat uutiset asiakysymyksistä jäädä jalkoihin. No onpahan ainakin sirkushuveja, vaikka leipä pöydässä tarjoiltaisiin jatkossa useammassa kodissa ilman silavaa.

ps. Pääkirjoitukseni Lippu 2/2008

0 Comments:

Post a Comment

<< Home