Maailman tila

Sosialidemokraattisesti värittynyttä elämän tarkastelua.

Tuesday, September 30, 2008

Tauko

Monet ovatkin varmasti huomanneet blogini pitkän hiljaisuuden. Aluksi vietin onnellisena rauhallista ja blogitonta kesälomaa. Se tuli tarpeeseen. Erityisesti siksi, että syksystä tulee kiireinen. Ja se on jo ollut kiireinen. Viime viikko oli lähes kuumeisen jännittynyt, kun ympäristövaliokunta äänesti autojen hiilidioksidipäästörajoja käsittelevästä direktiivistä. Itse prosessia sen enempää kommentoimatta todettakoon, että lopputulos ympäristövaliokunnasta oli hyvä. Nythän pitää vielä saada täysistunnossa koko parlamentti ympäristövaliokunnan tiukan linjan taakse, mutta toivotaan parasta. Autoteollisuuden rajusta lobbaamisesta huolimatta ympäristövaliokunta päätyi kannattamaan lähellä komission ehdotusta ollutta linjaa, jossa uusille autoille asetetaan tiukat päästörajat vuodesta 2012 alkaen. Ympäristövaliokunta esittää myös sitovaa raja-arvoa vuodelle 2020 - tuolloin autonvalmistajan tuottamien autojen keskimääräiset päästöt on oltava alle 95 grammaa hiilidioksidia kilometriä kohti. Nykyisellään Suomessa keskimääräiset päästöt ovat noin 175g CO2/km.

Ensi viikolla ympäristövaliokunnassa äänestetään sitten päästökaupasta ja jäsenmaiden välisestä taakanjaosta päästökaupan ulkopuolisten sektorien osalta. Varsinkin päästökauppa kiinnostaa ja lobbaus on ollut kovaa. Vielä on liian aikaista sanoa tuleeko äänestyksestä lopulta jännittävä, sillä raportoija vasta laatii kompromissejaan. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa suuri osa valiokunnan jäsenistä voi tukea niitä, jolloin parlamentti saa vahvan tuen neuvotteluille neuvoston kanssa lopullisesta direktiivistä. Palataan asiaan äänestyksen jälkeen.

Blogini hiljaisuus saattaa kuitenkin jatkua vielä hetken, sillä päätin lähteä kunnallisvaaleissa ehdolle Tampereella. Niinpä kirjoittelu saattaa ainakin hetkeksi siirtyä enemmän tuoreille kotisivuilleni www.venlavirkamaki.com/ sekä Aamulehden blogipalstalle. Nähdään siellä!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home