Maailman tila

Sosialidemokraattisesti värittynyttä elämän tarkastelua.

Wednesday, March 07, 2007

Vaaliteatteria

Iso ponnistus on nyt takana, kun tänään oli Pipan ja Askon yhteinen kampanjateatteri. Loppujen lopuksi lippujen myynti ei osoittautunut turhan hyväksi kampanjabudjetin kasvattamiseksi, mutta ilta oli kuitenkin onnistunut! Pipa piti hyvän puheenvuoron ennen esitystä ja oli helppo taas kerran ylpeästi kantaa 119-rintamerkkiä paidassa hyvän ehdokkaan merkkinä.

Lehtikeisari oli yllättävän hyvä ja mielenkiintoinen näytelmä, joka herättää ajatuksia myös viime päivien vaaliuutisoinnista. Urpo Lahtisen ja Hymylehden historiasta kertova näytelmä kertoo nimittäin myös siitä, miten keltainen lehdistö tuli Suomeen. Hymy taisi olla yksi ensimmäisiä (ellei ensimmäinen) suomalainen aikakausilehti, joka kertoi julkimoista myös kaikki ne tarinat, joita julkimot eivät halunneet, kuten Laila Kinnusen alkoholin käytöstä. Omalta osaltaan Hymy siis osallistui talkoisiin, joissa media viihteellistettiin - alettiin tuottaa entistä rajuimpia otsikoita ja hakea entistä suurempia skandaaleja.

Nyt olemme tilanteessa, jossa vaaleja edeltävien viikkojen suurimmat otsikot vedetään pääministerin ex-tyttöystävästä, SAK:n mainoksesta ja Kimmo Sasin ikävästä ja valitettavasta kolarista. Eikä puhettakaan, että esimerkiksi SAK:n mainosta oikeasti käsiteltäisiin analyyttisesti, sisältöä arvioiden vaan siinäkin suurimmat otsikot vedetään siitä kuka vaatii kovimmin sen hyllyttämistä tai kuka sitä eniten puolustaa.

Mitenkään Hymylehteä tästä syyllistämättä, toteanpahan vain osin vastauksena Arton kommenttiin, joka liittyi edelliseen kirjoitukseeni - median keskustelukulttuurin taso ei minuakaan kaikilta osin tyydytä. Mutta toisaalta uskonkin, että osana tulevaisuuden osallistamista ja vaikuttamista esimerkiksi tällaisten blogeissa käytävien ajatustenvaihdon merkitys korostuu. Hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Natosta aloiteltu keskustelu Jukan blogissa tai vaikka Esan blogissa käyty hyvä keskustelu SAK:n mainoksen hyllyttämisestä. Jos ei media keskustele, niin sitten täytyy keskustella itse.
No tällaisia ajatuksia heräsi Lehtikeisarit-näytelmästä. Nyt voisi olla hyvä siirtyä nukkuvien valtakuntaan. Pitkä päivä taas takana, onneksi minä saan huomenna vapaapäivän vaikka ehdokas jaksaakin painaa. Vapaapäivä onkin sitten hyvä käyttää taas gradun parissa.

Kipin kapin äänestämään! Tänään se alkoi ja sitä voi jatkaa aina tiistaihin 13.3 asti ennakkoon. Ja viimeistään 18.3 se on sitten tehtävä! Eikö niin?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home