Maailman tila

Sosialidemokraattisesti värittynyttä elämän tarkastelua.

Monday, January 08, 2007

Läskikapina

Masentavaa herätä aamulla, kun ulkona on yhtä pimeää kuin nukkumaan mennessä. Ja samantien saa lukea lehdestä kuinka Suomi liikalihavoituu, kuinka Turku (aah tuo rakas, tuleva kulttuuripääkaupunki Turku) alkaa periä kouluilta maksuja taulujen seinällä pitämisestä ja, kuinka Helsingin kokoomuslaiset ovat todella sitä mieltä, että peruskoulujen koko on tärkeämpi seikka kuin niiden sijainti.

Onneksi naisten hiihdossa menee taas paremmin :D

Tämän aamun Hesarissa alkoi mielenkiintoinen uusi sarja "läskikapina". Siinä pureudutaan kevään ajan liikalihavuuden aiheuttamiin terveysriskeihin Suomessa ja maailmalla. Tarkoituksena ei hesarin sanojen mukaan ole syyllistää ketään, vaan tarjota ihmisille tietoa ja välineitä tehdä henkilökohtaisia ratkaisuja.

Aihe on tärkeä. Ja jo sarjan ensimmäinen osa kertoi karua kieltä: Miehistä 66 %:lla on lievää ylipainoa, naisista puolella. Kansanterveyslaitoksen tutkijoiden tulosten mukaan kaupungeissa ollaan laihempia kuin maalla. Eroja löytyy myös korkeasti koulutettujen ja alemmin koulutettujen välillä. Syynä on useimmiten ravintotottumukset - korkeasti koulutetut syövät muun muassa enemmän kasviksia ja hedelmiä.

Miksi liikalihavuudesta kannattaa puhua? Yksinkertaisesti siksi, että läntisessä maailmassa liikalihavuus on kasvava kansanterveysriski. Liikalihavuus, erityisesti vyötärölihavuus, aiheuttaa suuren riskin sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen. Tulevaisuudessa lihavuuden aiheuttamat sairaudet rasittavat entistä enemmän Suomen terveydenhuoltoa. Ennaltaehkäisy olisi tässäkin halvempaa kuin jälkihoito. Ihanteena ei missään nimessä ole luurankovartaloinen mallinvartalo, vaan terve normaalipainoinen ihminen.

Yhteiskunta ei voi, eikä saa pakottaa ketään laihtumaan. Mutta yhteiskunta voi tukea ja antaa ihmisille mahdollisuudet elää terveellisesti, esimerkiksi parantamalla ihmisten liikuntamahdollisuuksia. Myös oikeanlaisen ravinnon merkityksestä pitäisi näemmä puhua enemmän. Kaiken a ja o:han on tietenkin se, että syö vain sen mitä kuluttaa. Lisäksi pitäisi syödä enemmän vihanneksia ja hedelmiä, vähemmän sokeria ja rasvaa. Tuon kultaisen ohjesäännön muistaminen on aina niin vaikeaa, erityisesti silloin kun kävelee kaupan kassoille niiden aah-niin-hyvännäköisten-jätskien ohitse.

Mutta tosi hyvä, että Hesari on tarttunut tähän aiheeseen kevään ajaksi. Aihe on toki aika arka, mutta yhtäkaikki tärkeä. Kysymys ei ole pelkästään, puhtaasta rahasta, vaan myös ihmisten terveydestä ja toimintakyvystä, ei siis suhteessa työhön vaan koko elämiseen. Terve sielu terveessä ruumiissa ei ole ollenkaan huono iskulause.

Huomenna ajattelin taistella pimeyden ja sateen aiheuttamaa harmautta vastaan menemällä aamulenkille. Se toimi lauantaina, joten miksei se toimisi myös huomenna :D

0 Comments:

Post a Comment

<< Home