Maailman tila

Sosialidemokraattisesti värittynyttä elämän tarkastelua.

Monday, November 27, 2006

Liittarin jälkeen

SONKin liittokokous on nyt takana päin. Henkilövalinnoista ei lopulta tarvinnut äänestää (lukuunottamatta varapuheenjohtajien järjestystä) vaan Esan saappaita täyttämään valittiin Mikko Koskinen Turusta. Esalle onnea SONKin jälkeisiin koitoksiin ja Pärälle onnea ja intoa SONKin johtoon.

Mielestäni liittarissa käytiin lopulta yllättävänkin vähän keskustelua. Erityisesti aloitteista. Mutta ne keskustelut, joita käytiin olivat mielestäni suurelta osin hyviä. Poliittinen ohjelma nostatti joitakin kysymyksiä esiin ja ainakin ympäristö-, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa käytiin aika vilkasta keskustelua. Itsekin ehdin kyseiseen valiokuntaan sunnuntaina, kun kaikeksi onneksi vaalivaliokunnan työ sujui niin nopeasti ja sopuisasti. Kiitos siitä kaikille muille neuvottelijoille ja toki osastoille! Hienoa yhteishenkeä!

Perinteiseen tyyliin puhujapöntössä piti itsekin käydä. Tällä kertaa yhteensä kolme kertaa :) Isoimman "taistelun" kävin poliittisen ohjelman presidenttikohdasta. Halusin (tai siis koko TASY halusi) poistettavaksi kohdan, jossa vaadittiin presidentti-instituutioista luopumista ja siirtymistä malliin, jossa muodollinen valtionpäämies olisi eduskunnan puhemies. Me olemme toki ehdottomasti parlamentarismin kannalla, mutta uskomme, että presidentti täydentää parlamentarismiin perustuvaa poliittista järjestelmäämme ja tuo sille osaltaan legitimiteettiä. Presidentillä on kuitenkin tietty arvovalta takanaan siitä syystä, että hän on suoraan kansan valitsema. Ja jo pelkästään presidentin vaalien korkeat äänestysluvut ja nuorten parissakin esiintyvä kiinnostus kertoo presidentti-instituution merkityksestä, joka ei missään nimessä liity pelkästään hienoihin linnan juhliin. Uskon, että presidentillä on edelleen paikkansa paitsi ulkopolitiikan koordinoijana yhdessä valtioneuvoston kanssa, mutta myös Suomen valtion edustamisessa ulkomailla. Lisäksi uskon, että presidentti voi toimia tietynlaisena arvojohtajana ja keskustelun avaajana suhteessa eduskuntaan ja hallitukseen.

Sinänsä olen erittäin iloinen siitä, että poliittisessa ohjelmassa uskalletaan ottaa tiettyihin asioihin selkeä kanta. On hienoa ettei tyydytä pelkästään vaatimaan selvityksiä tai vastustamaan eri juttuja vaan, että pyritään myös tuomaan vastustetun asian tilalle jotain uutta. Tästä kyseisestä linjan avauksesta olin ja olimme vain eri mieltä :) Ja liittokokous sitten lopulta äänesti TASYn esityksen mukaisesti, vaikka valiokunta muutosesitystämme vastustikin.

Tällä viikolla on aika hetkeksi keskittyä tentteihin. Ja ehti lenkillekin, kun tänään tuli taas juostua. Perjantaina on edessä Pirkanmaan ukkopiirin 100-vuotisjuhlat ja siellä saavat myös piirin ehdokkaat esittäytyä. Mekin menemme Pipan, Anniinan ja Kiiran kanssa pitämään Pipan omaa pöytää, jossa luvassa muun muassa arpajaiset (pääpalkintona matka Brysseliin). Arpajaisia täytyykin valmistella viikon aikana.

Lopuksi vielä vinkki yksinkertaistamisen kauniiseen maailmaan. Käykääpä tekemässä "aito duunari"-testi. Kenties hivenen johdattelevat kysymykset...?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home